Hamarosan itt van a Márton nap, és ezzel együtt a libából készült finom ételek is az asztalra kerülnek. Így aztán egy csokorba gyűjtöttem kedvenc libából készült receptjeimet, ezzel is ötletet adva a Márton napi ebéd, vagy éppen vacsora elkészítéséhez.
A Márton napi liba-lakomákról szóló első írásos feljegyzés még 1171-ből származik. Akkoriban ez azzal volt összekapcsolható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, vagyis ekkor vette kezdetét a téli pihenő időszak. Ilyenkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő, én minden évben megpróbálom ezt a népszokást betartani, és ezen a napon valamilyen formában liba kerül a tányérunkra.
A receptek az alábbi linkre kattintva találhatók, olvashatók!👇
Receptajánló! Márton napi libáskodások...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése