Tisza-tó

2021. december 4., szombat

Bejgli

 


A BEJGLI!!! Karácsonykor szerintem minden család ünnepi asztalán megtalálható a bejgli. Ez nálunk is így van, hozzátartozik az ünnephez, és elmaradhatatlan része. Mindig arra vágytam, hogy ilyen szép, repedésmentes bejglik kerüljenek ki a kezeim alól. Így aztán nagyon örültem amikor évekkel ezelőtt a "Laptopkonyhán" rátaláltam erre a receptre. Azóta minden évben a jól bevált recept szerint készítem el....



Hozzávalók 4 rúd bejglihez:

52 dkg liszt
1 dl tej
2 tojássárgája
10 gramm élesztő
5 dkg cukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg zsír (sertészsír)
2 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja


A lisztet, a vajat és a zsírt legalább egy fél órára a fagyasztóba tenni, hogy jól lehűljenek.(ez nagyon fontos!!!!)

A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitálni egy tálba. Ezután hozzáadni a sót, a reszelt citrom, és narancs héjat és összekeverni. Ezután belecsipkedni a hideg vajat és zsírt, majd a kézzel alaposan összemorzsolni.

Egy kicsi tálba beletenni a tojássárgákat, kicsit elkeverni, majd hozzáadni a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsolni az élesztőt. Ezután simára keverni.

A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni az élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Ezután 4 egyforma részre osztani a tésztát, és gombócokat formálni belőlük.(én mérlegen lemértem, hogy pontosan egyformák legyenek a tésztagombócok)

Végül egy tálcára helyezni a tésztagombócokat, és legalább 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.(Én több mint egy óráig a hűtőbe pihentettem)



Diós töltelék hozzávalói 2 rúdhoz:


21 dkg darált dió
120 ml víz
12,5 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár


A darált diót és a darált babapiskótát (v. édes kekszet) egy tálba összekeverni.

A vizet egy edénybe önteni, majd hozzáadni a kristálycukrot, a reszelt narancs és citrom héját, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Ezután felforralni, majd szép lassan pár percig főzni. 
Ezután a forró szirupot ráönteni a diós-morzsás keverékre és jó alaposan összekeverni. Ízlés szerint rumaromával ízesíteni, de ez el is hagyható. Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.



Mákos töltelék hozzávalói 2 rúdhoz:


21 dkg darált mák
120 ml víz
12,5 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár


 A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is. (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.

 

 




Egy tésztagombócot kivenni a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtani.(Én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta)

Ezután elosztani rajta egy adag tölteléket, úgy hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon.
Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtani a töltelékre, majd jó szorosan feltekerni.
A feltekert bejglit kicsit megformázni, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodni. (érdemes a Laptopkonyha videón megnézni a formázást!!!)

Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 ek lekvárt és egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel.(nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól)


Az első lekenéshez 1 egész tojást, és egy tojássárgáját villával jól felverni.
 
Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezni a bejgli rudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenni. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetni, még a tojás teljesen rászárad. (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventilátor segítségével, teljesen megszárítottam)



A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverni.

A teljesen megszáradt bejgliket, egy szélesebb ecsettel lekenni a tojásfehérjével, majd szintén teljesen megszárítani. (én lekentem és pár perc alatt a ventilátorral megszárítottam) Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megböködni, hogy a gőz sütés közben eltudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.


A sütőt előmelegíteni, behelyezni a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütni a bejgliket.(Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsin hagyni teljesen kihűlni a bejgliket, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelni. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig ellehet tárolni!!!!

 

2 megjegyzés:

  1. Igen énis ezt a receptet használom,köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Majnek Bálintné,én köszönöm hogy a receptemet választotta!

      Törlés