Tisza-tó

2021. december 8., szerda

Panettone (olasz karácsonyi kuglóf)

 


Olaszországban kifejezetten karácsonyi édességnek számít ez a kuglóf különlegesség, amely itt nálunk Magyarországon is egyre jobban elterjed. Több receptet áttanulmányoztam mielőtt hozzá láttam a sütéshez, így aztán nem csalódtam, mert azt kaptam amit vártam, és igencsak finomra sikerült az én kuglófom is. A tésztája légiesen könnyű, és nagyon finom a kandírozott narancs, és citromhéjjal, na meg a mazsolával. Mivel ehhez a kuglófhoz egy speciális sütőformára van szükség, melynek beszerzésén gondolkodtam, majd úgy döntöttem, hogy inkább egy tortaformát magasítok meg sütőpapírral, és abban kelesztem, majd sütöm készre, és ez a módszer remekül be is vált. Ezzel is szeretnék ötletet adni mindazoknak, aki esetleg sütőforma hiányában állnának el attól hogy megsüssék ezt a finom kuglófot az ünnepekre.

 

 

 
  Hozzávalók 18 cm-es formához:

 35 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 dkg kristálycukor
csipet só
1citrom reszelt héja
3 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojássárga (nagy)
12 dkg margarin
10 dkg mazsola
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj



A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sót, és a reszelt citromhéjat.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött margarint is.

Ezután öntsük bele a keverőtálba a tojássárgás-cukros....... keveréket, majd öntsük rá a felfuttatott élesztőt, végül pedig kanalazzuk hozzá a lisztet. 

Ezután a robotgép dagasztó karjával kb. 10 perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (akkor jó, ha már teljesen elválik a tészta a keverőtál falától)
Természetesen kézzel, vagy esetleg a kenyérsütőgép üstjében is megdagaszthatjuk a tésztát.

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd finom gyúrjuk át. Gyúrás közben apránként adagoljuk a tésztához a mazsolát, és a kandírozott narancs és citromhéjat.

Végül a szép simára gyúrt tésztát helyezzük bele a papírral kibélelt sütőformába.
 



A forma kikenéséhez kb. 2 dkg margarin kell.

A tetejének a lekenéséhez 4 dkg margarin és 1 cs vaníliás cukor keveréke kell.


Panettone sütőforma hiányában én egy 18 cm-es tortaformát magasítottam meg 22 cm-esre duplán hajtott sütőpapírral.

A tortaformát először kenjük ki margarinnal, és helyezzünk az aljába sütőpapírt, majd helyezzük bele a magasításhoz használni kívánt sütőpapírt is. Ezután vastagon kenjük meg a sütőpapírt is margarinnal.

A gyümölcsökkel összegyúrt tésztát ezután helyezzük bele a tortaformába, majd meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára. Amikor a tészta megkelt, egy pengével (v. éles késsel) vágjunk a tetejére egy keresztet.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és 180 fokos sütőben süssük 45 percig, majd vegyük ki és kenjük le a tetejét az olvasztott margarin és vaníliás cukor keverékével. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 15-20 percig, tűpróbáig.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és úgy hűtsük ki egészen.

Én légkeveréses sütőben 150 fokon, 45 percig sütöttem, majd lekenés után még 15 percig. Amikor visszatettem a sütőbe, letakartam a tetejét egy fóliával, hogy ne barnuljon túlságosan meg.

A kalács tésztája nagyon könnyű, a gyümölcsökkel pedig nagyon finom. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva tároljuk.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a kuglófot, majd felszeletelve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése