Tisza-tó

2009. szeptember 20., vasárnap

Hallstatt

Az idei nyáron ellátogattunk még Ausztriába is. Itt egyik úticélunk Hallstatt volt. Ez a kisváros 50 km-re van Salzburgtól. Csodálatos tájon jutottunk el oda. A város igen kicsi, egyik oldalán nagy hegy, a másikon pedig egy gyönyörű tó található. A házak mind több szintesek, és szinte teljesen egymás mellé épültek a hely kihasználtsága miatt.



Még a hegyről lezúduló víz is a házak között talált magának utat, és így ömlik bele a tóba, igen nagy morajjal. De annál szebb látvánnyal.


A Sóbányához vezető utat gyalog tettük meg, ami igen jó kis séta volt. Útközben értünk oda ehhez a már lezárt bánya bejárathoz. Bemenni nem lehetett, csak kicsit bekukucskálni a rácsos vas ajtón.

A felfelé vezető úton több pihenő volt kialakítva, és ez a csodás panoráma terült a lábaink elé. Így a 2 órás felfelé vezető út, nem is tűnt olyan hosszúnak. A látvány kárpótolt bennünket mindenért. Már nem is bántuk hogy nem a felvonóval indultunk el, mert akkor ez mind kimaradt volna a látnivalókból.


Fentről pedig a városkának egy részlete látható ezen a képen.






2009. szeptember 9., szerda

Naplemente!!!!

Egyik csodás látványosság, amit minden nyaralás alkalmával legalább egyszer megnézünk a naplemente. Gyönyörű látvány nem tudok betelni vele. Kívánom minden látogatómnak hogy legyen benne része. Addig is hoztam ezt a pár képet ízelítőül.













2009. szeptember 7., hétfő

Zadar

Már több éve mindig Zadarban, egy kedves családnál szállunk meg, akik közben a barátaink lettek. Itt mindig tisztaság, rend fogad bennünket, a megbízhatóságról pedig nem is beszélve. Innen aztán kirándulásokat szervezünk, így ismerkedünk meg a tájjal. Zadar csodálatos, város. Nyáron tele nyüzsgő turistákkal, és minden este valami különleges programmal várják a főtéren a kiváncsiskodó embereket.

Egyik nevezetessége a tengerparton lévő napóra, amely este sötétedés után, különböző váltakozó színekben pompázik. Itt hallható még a szél hárfa, mely igen kellemes hangot add ki.


A főtéren több templom is található, melyekben jó megpihenni és egy kicsit csendben elmerengeni.

A tengerparti úton végig haladva, ezen a főkapún juthatunk be az óvárosi részbe, melyet a helyiek csak fórumnak hívnak.

Ez pedig a sétány, melyet hűs fák szegélyeznek, padokkal a pihenni vágyók részére.






2009. szeptember 5., szombat

Egy kis hajókázás!!!

A nyaralás alatt sor került egy hajó kirándulásra, melyre a barátaink vittek el bennünket. Nagyon szép időnk volt, a tengeren szinte még hullámok sem voltak, aminek én bizony nagyon örültem. Közel a part mellett mentünk lakott helyeken és így gyönyörködtünk az elénk táruló települések látványában.


Így láttuk a hajóról Zadar óvárosi részét.

A meleg lenge szélben igen sokan pihentek a lépcsőkön, és nézték a tengeren zajló életet.
Mivel nem volt megfelelő szél, így a vitorlát ki sem bontották ezen a hajón.(lehet hogy eveztek???)




A naplemente is a nyílt vízen ért bennünket, de csodálatos látvány volt.






Horvátországi nyaralás augusztusban

Már évek óta rendszeres vissza járók vagyunk Horvátországba. Általában az autópályán megyünk, de időnként megtesszük a tengerparton végig vezető utat is. Egyik oldalon a sziklás, majdnem kopár hegy található, a másikon pedig már a lábunk előtt elterülő kék tenger. Igen kanyargós ez az útszakasz, így csak szép kényelmesen lehet autózni, de pont ez a szépsége, így lehet gyönyörködni a tájban.



A tenger csodaszép kéksége mindig újra és újra elbűvöl. Ezt a látványt nem lehet megunni.


Itt láttuk meg először a hegyi úton haladva az elénk táruló nagy vizet.