Tisza-tó

2025. november 3., hétfő

Márton napi receptajánló..... vagyis a liba a középpontban!

 

Közeleg Márton napja, így érdemes már most beszerezni hozzá egy szép, termetes libát, melyből sokféle finomságot készíthetünk majd. Igaz a liba nem éppen az olcsóságáról híres, de egy évben csak egyszer van Márton nap, és nem is szükséges egy egész libát megvenni ahhoz, hogy egy finom étel kerüljön az asztalunkra. Egy csokorba gyűjtöttem kedvenc libából készült receptjeimet, ezzel is ötletet adva a Márton napi ebéd, vagy éppen vacsora elkészítéséhez.

 

A Márton napi liba-lakomákról szóló első írásos feljegyzés még 1171-ből származik. Akkoriban ez azzal volt összekapcsolható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, vagyis ekkor vette kezdetét a téli pihenő időszak. Ilyenkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő, én minden évben megpróbálom ezt a népszokást betartani, és ezen a napon valamilyen formában liba kerül a tányérunkra. Régen még otthon neveltük fel a libákat, de ez már hosszú ideje nincs így.... most ha szerencsém van akkor sikerül beszerezni házi tartású libát, ha pedig nincs akkor irány a kedvenc hentesüzletem.....

 

 A receptek az alábbi linkre kattintva találhatók, olvashatók!!👇

Márton napi receptajánló.... vagyis a liba a középpontban! 

 


 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon sok finomságot gyűjtöttél össze, Ti biztos nem fogtok éhezni a következő évben 😋. Jó volt olvasni leírásodat is.
    Gyerekkoromban mi is sok libát, kacsát ettünk, mert nálunk is otthon nevelkedtek. De finom is volt! A nagymamám tömte is őket, de a mai ésszel már sajnálnám őket, nem lehetett túl kellemes érzés nekik.....
    Pár napra otthon voltunk Édesapámnál, és mikor elmentünk a 6-oson a városotok mellett, gondoltam rád 😊. Mondtam is viccelődve, hogy szinte érzem a finom illatokat, amiket főzöl 😊😋😉.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Nem tudom hogy idén veszek-e libát, mert horror árban mérik.... nem is tudom, kinek van rá pénze. Kacsát többször sütök, jobban is szeretjük, mert a libahúsnak nincs olyan finom íze. Nálunk is nagymama tömte mindig őket.... gyerekként is sajnáltam szegényeket. Köszönöm hogy gondoltál rám.... illatok mindig vannak, igaz újabban már csak két naponta főzök!!!

      Törlés