Nagyon szeretjük a sajttortát, így amikor rábukkantam erre a receptre,
rögtön tudtam hogy hamarosan megfogom sütni. Mivel ezt a tortát
vízfürdőben kell sütni, majd a tortaformában teljesen kihűteni, így érdemes előző nap elkészíteni, majd éjszakára a hűtőbe tenni. Mivel a recept
angol nyelven volt írva, így azért kicsit aggódtam, hogy sikerül-e a
recept lefordítása után azt kapnom a tortától amit várok. Most már
bátran kijelenthetem hogy igen, azt kaptam. A torta már látványra is
elnyerte a tetszésemet, és amikor megkóstoltam, az elégedettségem még
fokozódott. A torta habkönnyű, és már magában is nagyon finom, melyet a
tetejére kanalazott habos-krém még ízletesebbé tett. (További sütőtökkel készült receptek, levesek, sütemények, pohárkrémek, erre a linkre kattintva megtalálhatóak a "Gizi-receptjei" blogomban.)
Hozzávalók a sütőtökös részhez:
20 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
15 dkg barna cukor
1,3 dl mogyoróolaj
1 db tojás
1/2 tk vaníliaaroma
10 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 mk őrölt fahéj
késhegynyi szerecsendió
csipet só
A keverőtálba tegyük bele az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött
sütőtököt. Ezután adjuk hozzá a barna cukrot, a tojást, a vaníliaaromát,
és az olajat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, a
szerecsendióval, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a tökös
keverékhez. Ezután pár perc alatt keverjük simára a masszát, és tegyük
félre.
Hozzávalók a krémsajtos részhez:
35 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
4 dkg tejföl
1/2 tk vaníliaaroma
2 tk liszt
2 db tojás (kicsi)
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a mascarponét, a tejfölt, a
lisztet, és a vaníliaaromát, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és
szintén keverjük alaposan össze.
Egy 23 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd csomagoljuk
be, többrétegű alufóliába, hogy sütésközben a víz nehogy beszivárogjon.
Az előkészített tortaformába ezután a sütőtökös masszának kicsivel több
mint a felét kanalazzuk bele, majd egyenletesen simítsuk el.
Ezután kanalazzuk rá a krémsajtos keveréket, majd pötyögtessük a tetejére a maradék sütőtökös masszát.
Egy magasabb falú tepsibe helyezzük bele a tortaformát, majd kb. a 2/3 részéig töltsük fel forró vízzel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük a
gőzfürdőben 60-65 percig. A sütési idő felénél fedjük le a tortaforma
tetejét alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje. (én
légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem)
Amikor lejárt a sütési idő, zárjuk el a sütőt, majd vegyük le a fóliát a
torta tetejéről, toljuk vissza a sütőbe, és résnyire nyitott ajtónál
hagyjuk langyosra hűlni. Ezután nyissuk ki teljesen a sütő ajtaját,
vegyük ki a formát a vízből, majd hűtsük ki teljesen.
A kihűlt tortát a formában hagyva, tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és szépen tudjuk majd szeletelni.
Habos-krém hozzávalói:
15 dkg mascarpone
3 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1-2 dl Hulala (v. habtejszín)
A mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal, és a citromlével.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal,
apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez. (keverés közben kóstoljuk
meg, és ízlés szerint keverjük hozzá a habot)
A tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk rá a krémet, majd szórjuk
meg őrölt fahéjjal. Ezután éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel,
és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése