Itt van az ősz, és így az őszi gyümölcsökkel készülhetnek a finom sütemények. Mivel a gyümölcsöskosárban meglapult pár szem szép, érett körte, így körtés lepényt sütöttem. A tésztája egy egyszerű kevert kakaós tészta, melyet cikkekre vágott körtével raktam ki, majd irány a sütő. kb. háromnegyed óra alatt meg is sült a sütemény, melyet a sütőből kivéve, még forrón, sárgabaracklekvárral kentem le. Természetesen körte helyett ízlés szerint almával is megsüthetjük, garantálom hogy úgy sem fog a nyakunkon maradni.
Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:
4-5 db körte
1/2 citrom leve
15 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
10 dkg darált dió
12 dkg margarin
2 db tojás
2 dkg kakaó (cukrozatlan)
1 mk őrölt fahéj
0,5 dl tejföl
1-2 ek sárgabaracklekvár a lekenéshez
A körtét hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vájjuk ki a magházat. Ezután
vágjuk fel ízlés szerint cikkekre, majd locsoljuk meg a citromlével, és
forgassuk össze. (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól)
A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt.
Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.
Ezután keverjük hozzá a kakaót, majd a diót, végül pedig a sütőporral összekevert lisztet. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük rá a cikkekre vágott körtét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük)
A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt.
Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.
Ezután keverjük hozzá a kakaót, majd a diót, végül pedig a sütőporral összekevert lisztet. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük rá a cikkekre vágott körtét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük)
A lekvárt állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. (ha túl sűrű
lenne, akkor egy picike vizet öntsünk hozzá melegítés közben)
A sütőből vegyük ki az elkészült süteményt, majd egy ecsettel kenjük le a tetejét a forró lekvárral. Ezután a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a lepényt, majd úgy kínáljuk.
A sütőből vegyük ki az elkészült süteményt, majd egy ecsettel kenjük le a tetejét a forró lekvárral. Ezután a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a lepényt, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése