A BEJGLI!!! Karácsonykor szerintem minden család ünnepi asztalán
megtalálható a bejgli. Ez nálunk is így van, hozzátartozik az ünnephez,
és elmaradhatatlan része. Mindig arra
vágytam, hogy ilyen szép, repedésmentes bejglik kerüljenek ki a kezeim alól.
Így aztán nagyon örültem amikor évekkel ezelőtt a "Laptopkonyhán" rátaláltam erre a receptre. Azóta minden évben a jól bevált recept szerint készítem el....
Hozzávalók 4 rúd bejglihez:
52 dkg liszt
1 dl tej
2 tojássárgája
10 gramm élesztő
5 dkg cukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg zsír (sertészsír)
2 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
A lisztet, a vajat és a zsírt legalább egy fél órára a fagyasztóba tenni, hogy jól lehűljenek.(ez nagyon fontos!!!!)
A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitálni egy tálba. Ezután
hozzáadni a sót, a reszelt citrom, és narancs héjat és összekeverni.
Ezután belecsipkedni a hideg vajat és zsírt, majd a kézzel alaposan
összemorzsolni.
Egy kicsi tálba beletenni a tojássárgákat, kicsit elkeverni, majd
hozzáadni a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsolni az
élesztőt. Ezután simára keverni.
A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni az
élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Ezután 4
egyforma részre osztani a tésztát, és gombócokat formálni belőlük.(én
mérlegen lemértem, hogy pontosan egyformák legyenek a tésztagombócok)
Diós töltelék hozzávalói 2 rúdhoz:
21 dkg darált dió
120 ml víz
12,5 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár
A darált diót és a darált babapiskótát (v. édes kekszet) egy tálba összekeverni.
A vizet egy edénybe önteni, majd hozzáadni a kristálycukrot, a reszelt
narancs és citrom héját, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Ezután
felforralni, majd szép lassan pár percig főzni.
Ezután a forró szirupot ráönteni a diós-morzsás keverékre és jó alaposan
összekeverni. Ízlés szerint rumaromával ízesíteni, de ez el is
hagyható. Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a
kihűlt tölteléket.
Mákos töltelék hozzávalói 2 rúdhoz:
21 dkg darált mák
120 ml víz
12,5 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár
A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is. (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.
Egy tésztagombócot kivenni a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtani.(Én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta)
Ezután elosztani rajta egy adag tölteléket, úgy hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon.
Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtani a töltelékre, majd jó szorosan feltekerni.
A feltekert bejglit kicsit megformázni, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodni. (érdemes a Laptopkonyha videón megnézni a formázást!!!)
Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 ek lekvárt és egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel.(nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól)
Az első lekenéshez 1 egész tojást, és egy tojássárgáját villával jól felverni.
Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezni a bejgli rudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenni. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetni, még a tojás teljesen rászárad. (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventilátor segítségével, teljesen megszárítottam)
A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverni.
A teljesen megszáradt bejgliket, egy szélesebb ecsettel lekenni a
tojásfehérjével, majd szintén teljesen megszárítani. (én lekentem és pár
perc alatt a ventilátorral megszárítottam) Ezután a bejglik tetejét és
oldalát villával több helyen megböködni, hogy a gőz sütés közben
eltudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.
A sütőt előmelegíteni, behelyezni a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütni a bejgliket.(Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsin hagyni teljesen kihűlni a bejgliket, majd éles
késsel ízlés szerint felszeletelni. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig
ellehet tárolni!!!!
Igen énis ezt a receptet használom,köszönöm!!
VálaszTörlésKedves Majnek Bálintné,én köszönöm hogy a receptemet választotta!
Törlés