Az eredeti elnevezése ennek az aprósüteménynek "hógolyó", de mivel sütés közben kissé elterül, és inkább puszedli formára hasonlít, így én átkereszteltem. 😀 Persze az ízén a formaváltozás, és a névváltás semmit sem változtat, ugyan olyan finom. Ebből az egyszerű tésztából, egy nagyon finom, omlós süteményt tudunk készíteni. A sütőből kivéve, még forrón vaníliás cukorral összekevert porcukorba kell meghempergetni a kisült puszedlit, majd ezt megismételve, különösen finom lesz a sütemény. Száraz, hűvös helyen pedig hosszabb ideig eltartható, így az ünnepek előtt, már jóval megsüthetjük...
Hozzávalók 26 db-hoz:
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
20 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor
A beleforgatáshoz pár kanál porcukrot keverjük össze egy csomag vaníliás cukorral.
A liszthez adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás
cukrot, és a darált diót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a
tésztát. (elsőre túl száraznak tűnik, de szépen összefog állni)
Ezután formázzunk diónyi golyókat, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük
10-15 perc alatt világos színűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig
sütöttem)
A sütőből kivéve várjunk pár percet, majd forgassuk bele az előzőleg vaníliás cukorral összekevert porcukorba.
Nagyon omlós aprósütemény, és a vaníliás-porcukortól különösen finom. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható, és finom omlós marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése