Tisza-tó

2021. december 10., péntek

Hópuszedli (vagyis hógolyó)

 

 

Az eredeti elnevezése ennek az aprósüteménynek "hógolyó", de mivel sütés közben kissé elterül, és inkább puszedli formára hasonlít, így én átkereszteltem. 😀 Persze az ízén a formaváltozás, és a névváltás semmit sem változtat, ugyan olyan finom. Ebből az egyszerű tésztából, egy nagyon finom, omlós süteményt tudunk készíteni. A sütőből kivéve, még forrón vaníliás cukorral összekevert porcukorba kell meghempergetni a kisült puszedlit, majd ezt megismételve, különösen finom lesz a sütemény. Száraz, hűvös helyen pedig hosszabb ideig eltartható, így az ünnepek előtt, már jóval megsüthetjük...



 
Hozzávalók 26 db-hoz:

25 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
20 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor


A beleforgatáshoz pár kanál porcukrot keverjük össze egy csomag vaníliás cukorral.



 
 
A liszthez adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a darált diót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (elsőre túl száraznak tűnik, de szépen összefog állni)

Ezután formázzunk diónyi golyókat, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt világos színűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve várjunk pár percet, majd forgassuk bele az előzőleg vaníliás cukorral összekevert porcukorba. 

Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, majd ismételjük meg, és forgassuk megint bele a vaníliás-porcukorba.



Nagyon omlós aprósütemény, és a vaníliás-porcukortól különösen finom. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható, és finom omlós marad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése